ආහාර රසායන විද්යාව Research Programme
ආහාර මගින් ඇතිවන සෞඛ්ය අවදානම් වලින් මහජනතාව ආරක්ෂා කිරීම
Research Focus
ජාතික මුලික අධ්යයන ආයතනයේහි ආහාර රසායන විද්යා ව්යාපෘතිය මගින් ආහාර සුරක්ෂිතතාවයට පිළියම් යෙදීම සඳහා අඩුවෙන් භාවිතා වන ශාක සම්පත්වලට වටිනාකමක් එක් කිරීම සඳහා ආහාර රසායන විද්යාව ගවේෂණය කිරීම කෙරෙහි අවධානය යොමු කෙරේ. දේශගුණික විපර්යාසයන්හි සන්දර්භය තුළ ආහාර සුරක්ෂිතතාවය ශ්රී ලංකාවට ජාතික වැදගත්කමක් ඇති ගැටලුවකි. මෙම පසුබිම තුළ, ශ්රී ලංකාව ශාක සම්පත් වලින් පොහොසත් ජෛව විවිධත්වයක් ඇති නිවර්තන රටක් බැවින්, අඩු උපයෝගීතා සම්පත් සඳහා අගය එකතු කිරීම හොඳ උපාය මාර්ගයකි. තවද, කෘෂිකාර්මික අංශයේ, අතුරු නිෂ්පාදන කිහිපයක් ඇති අතර, ඒවායේ වාණිජමය වටිනාකම පිළිබඳ පර්යේෂණ නොමැතිකම හේතුවෙන් නාස්ති වී හෝ අඩුවෙන් භාවිතා වේ. කෙසේ වෙතත්, ක්රමානුකූල අධ්යයන තුළින් අපට නව ආහාර නිෂ්පාදන හෝ අමුද්රව්ය සකස් කිරීම සඳහා වටිනාකමක් එක් කළ හැකිය. මෙම නව නිපැයුම් මගින් සමාජයේ ආහාර හා පෝෂණ අවශ්යතා සපුරාලිය හැකි අතර දියවැඩියාව වැනි නිදන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අවම කිරීම සඳහා ක්රියාකාරී ආහාර ලෙසද සේවය කළ හැකිය. මෙම අවම උපයෝජිත ශාක සම්පත් වලින් අමුද්රව්යවල පෝෂණ සංයුතිය, ජෛව ක්රියාකාරිත්වය, ගුණාත්මකභාවය සහ ක්රියාකාරී ගුණාංග පිළිබඳව අපි විමර්ශනය කරන්නෙමු. සාමාන්යයෙන්, අමු ආහාර ද්රව්යවල පෝෂණ සංයුතිය, ජෛව ක්රියාකාරිත්වය සහ ක්රියාකාරී ගුණාංග වෙනස් විය හැක. කැටි කිරීම, දියවීම, වියළීම, බැදීම වැනි විවිධ ආහාර සැකසුම් ක්රම භාවිතා කිරීම. එවැනි වෙනස්කම් පිළිබඳ පර්යේෂණ මානව පෝෂණය, ආහාර සුරක්ෂිතතාව සඳහා සැලකිය යුතු වැදගත්කමක් දරයි. සහ සුවතාවය. ව්යාපෘතිවල කොටසක් ලෙස, පාරිභෝගිකයින් වංචනික ක්රියාවන්ගෙන් ආරක්ෂා කර ගැනීම සඳහා ආහාර නිෂ්පාදනවල ගුණාත්මකභාවය සහ අව්යාජභාවය සහතික කිරීම සඳහා ආහාර රසායන විද්යාව යෙදීම කෙරෙහි ද අපි අවධානය යොමු කරමු.
Why does this matter ?
ආහාර සැකසීමේදී ආහාරවල පෝෂණ ගුණය සහ කාබනික ගුණාංග බොහෝ විට බලපායි. ව්යාධිජනක බැක්ටීරියා සහ අනෙකුත් හානිකර ක්ෂුද්ර ජීවීන් විනාශ කිරීම සඳහා විවිධ සැකසුම් ක්රම අවශ්ය වුවද, මෙය සහජයෙන්ම ආහාරවල පෝෂණ ගුණයෙන් යම් අලාභයක් සිදු කරයි. අධික තාපය, ආලෝකය හෝ ඔක්සිජන් වලට ආහාර නිරාවරණය කරන ක්රියාවලීන් විශාලතම පෝෂක අලාභයට හේතු වේ. පිටතට ගත් සෑම දෙයක්ම, විශේෂයෙන් විටමින්, ඛනිජ සහ ජෛව සක්රීය ෆයිටොකෙමිකල් එකතු කිරීම ප්රායෝගිකව කළ නොහැකි ය. එබැවින්, තරඟකාරී වෙළඳපලක පාරිභෝගික තෘප්තිය ලබා දීම සඳහා ආහාරවල සත්යතාව සහ ගුණාත්මකභාවය පවත්වා ගැනීම ඉතා වැදගත් වේ.
Ongoing Projects
ආහාර සැකසුම් කර්මාන්ත මගින් අපද්රව්යයක් ලෙස ජනනය කරන ලද පොල් ටෙස්ටා භාවිතා කිරීම
Read Morearrow_forward